reklama
kategoria: Miasto
23 listopad 2011

Pizza panny Magdaleny

zdjęcie: Pizza panny Magdaleny / Masz ochotę na coś dobrego? Wypróbuj przepis na pizzę.
Masz ochotę na coś dobrego? Wypróbuj przepis na pizzę.
Zima za pasem. Jak wiadomo nasze apetyty wzrastają odwrotnie do spadającej temperatury za oknem. Dlatego też na coraz chłodniejsze wieczory z pewnością przyda Ci się przepis na pyszną i co najważniejsze sprawdzoną pizzę. Przez kogo? Magdę, rzecz jasna i cały sztab wiernych jej kuchni gości.
REKLAMA
Magdalena jest już szczęśliwą mężatką. Jednak przepis na pizzę powstał, kiedy na jej palcu nie błyszczała jeszcze złota obrączka, dlatego też niegodziwością byłoby przemilczeć ów fakt z jej życia i nazwać danie pizzą pani Magdaleny. Ponadto nie byłaby to taka sama pizza. Skoro kwestia ta została wyjaśniona, przejdźmy do ciasta.

Do sporządzenia ciasta potrzebujesz:

- ok. ½ opakowania mąki
- ½ kostki drożdży
- ok. 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, dodajemy wodę i drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy ją, polewamy olejem i wlewamy drożdże. Zagniatamy ciasto. Jeśli się klei dosypujemy mąki, jeśli jest za suche lub za bardzo zbite dolewamy trochę ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dużą blachę smarujemy olejem i nakładamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Wystawiamy, smarujemy sosem (1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z taką samą ilością wody). Nakładamy farsz i uprzednio potarty ser. Zapiekamy około 20 minut – aż spód się wypiecze.

Propozycja farszu:

Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść – trudno nie zgodzić się z tą opinią. Podobnie jak z taką, że co gospodarstwo domowe, tam inny przepis na pizzę. Każdy bowiem preferuje inne dodatki do ciasta. My polecamy pizzę z kurczakiem, pieczarkami oraz serem typu feta.

Pierś drobno kroimy, posypujemy ulubioną przyprawą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pieczarki kroimy i dorzucamy do kurczaka. Mieszamy, przykrywamy i dusimy 3 minuty, potem odkrywamy i odparowujemy wodę. Fetę kroimy w kostkę, wrzucamy na pizzę. Dodajemy przygotowany farsz i startą kostkę żółtego sera.

Niektórzy mówią, że pizza najlepiej smakuje ze szklanką schłodzonej coli. Trudno walczyć z tą opinią. Jednak my uważamy, że równie dobrze pasuje do niej piwo lub dobre wino. A Ty , co wybierzesz?





Drożdże należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Smacznego!

Artykuł opracowany na podstawie przepisu Magdy M.



PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Będzin
5.7°C
wschód słońca: 07:37
zachód słońca: 15:43
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Będzinie